Rohelise büroohoone uuenduslikud lahendused

Tallinnasse Sõpruse pst 157 ehitatakse omapärase arhitektuurse ja tehnilise lahendusega rohelist büroohoonet. Arendaja ja projekteerijate  eesmärk oli läheneda büroohoone ehitamisele uudse nurga alt, rakendades lahendusi, mida Eesti varasemalt rakendatud ei ole ja mis suurendavad energia, vee ja materjalide kasutamise tõhusust ning vähendavad hoone mõju keskkonnale. Tegemist on esimese liginullenergia büroohoonega Eestis.

Ka maja asukoht on valitud säästlikkuse printsiipi silmas pidades. Sõpruse 157 büroohoone asub Kristiine ja Mustamäe piiril, kümneminutilise autosõidu kaugusel südalinnast. Siin on väljakujunenud keskkond, juba töötav infrastruktuur, siia pääseb logistiliselt hästi ligi. Hoones töötavad inimesed saavad soovi korral kasutada selleks ühistransporti – trolli- ja bussipeatused asuvad majast ca 100 meetri kaugusel. Tõkkepuuga piiratud territooriumil on 76 parkimiskohta. 
Maja toetab neid, kes soovivad liikuda tervislikult. Hoone esimesele korrusele on ette nähtud jalgrataste hoiuruum koos riietusruumi ja pesemisvõimalustega. 

Maja arukale kliendile
Ehitust alustati 2013. aasta talvel ja selle valmimisaeg on 2014. aasta suvel. Hoone kuulub A energiatõhususklassi, sellel on neli maapealset korrust, kus on kokku 2600 m2 üüritavat pinda. Esimesel korrusel on 81 m2 äripinda, büroopinnad asuvad teisel kuni neljandal korrusel, kolmandal korrusel on 85 m2 suurune terrass. Äri- ja büroopinnad on mõeldud keskkonda ja arukat energiakasutust tähtsustavale kliendile. Majas endale uue kodu leidvate ettevõtete jaoks tähendab see lisaks maailmavaatelisele argumentidele ka tavamajadega võrreldes madalamaid kommunaalkulusid.
Hoone on projekteeritud arhitektuuribüroos Pluss vastavalt GreenBuilding kontseptsioonile. GreenBuilding  on Euroopa Komisjoni poolt 2005. aastal ellu kutsutud programm, mille eesmärk on tõsta avalike- ja ärihoonete energiaefektiivsust kogu Euroopa Liidus. 
Lääne-Euroopas on rohelisest mõtteviisist kantud avalike ja büroohoonete ehitamisel kasutatud puitfassaadilahendusi juba aastaid. Nii on ka Sõpruse pst hoone ruumide kaitseks päikesekiirte eest hoone ida-, lääne- ja lõunapoolsele välisküljele klaasfassaadi ette  projekteeritud horisontaalsed lehisest päikesekaitseribid ja -sirmid. Seeläbi ei lähe bürooruumid liiga palavaks ning päike ei pimesta arvutiekraane. 
Hoonel ei ole vaja liituda kaugkütte ega ka gaasivõrguga. Talviseks maakütteks  kasutatakse hoonealuseid 25 meetri pikkuseid energiavaiu, mis suvel toimivad hoone jahutajana. Tavahoonetega võrreldes tagab Eestis uudne energiavaiade süsteem kuni 50% madalamad küttekulud. Energiavaiu kasutatakse Sõpruse 157 büroohoone  ehitusel nii suures mahus Eestis esmakordselt, seda võib pidada isegi revolutsiooniliseks lahenduseks.
Büroohoonetes tarvitatavast veest ei pea ligi 75% vastama joogivee kvaliteedinõuetele, seega saab siin kasutada taevast alla sadavat vett. Nii toimub hoone veevarustus osaliselt ühisveevärgi ja osaliselt sadevee baasil. Hoone alla ehitatatakse spetsiaalne vihmaveemahuti, kuhu hoone katuselt kogutakse kokku vihmavesi, mis läheb käiku tualettruumides. Võrreldes  tavahoonega tagab selline lahendus ligi 75% madalamad veekulud. Vihmavee kogumise süsteemi ei ole Eesti büroohoonete puhul varem kasutatud.

Ühed kulud asenduvad teistega
Hoone katus, seinad ja aknad on võrreldes tavahoonetega samuti projekteeritud kuni kaks korda energiasäästlikumad. Katus ja fassaad on soojustatud paremini kui seda nõuavad täna kehtivad ehitusnormid, kasutatud on uudseid soojustusmaterjale, mis tagavad sama paksuse juures parema soojustatuse. Akende soojusläbivus on viidud võimalikult madalale. Hoone ehitamine vastavalt GreenBuilding kontseptsioonile ei ole otseselt kallim ega odavam kui tavalise hoone ehitus. Pigem asendub üks süsteem ja kulu teisega. Näiteks saab hoone arendaja kulud, mis reeglina kaasnevad kaugkütte- või gaasitrassi ehitamisega, suunata maaküttesüsteemi rajamisse. Tulenevalt läbimõeldud arhitektuursetest lahendusest (päikesekaitse ribid ja -sirmid), on võimalik kokku hoida hoonesiseste jahutussüsteemide ehitamiselt ning osa investeeringust suunata näiteks vihmaveekogumise süsteemi ehitamisse. Büroohoone  tasuvusaeg jääb seega laias laastus samaks kui senises ehituspraktikas.
Vastavalt Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiivile hoonete energiatõhususe kohta 2010/31/EL, 19. maist 2010, peavad 2018. aastaks kõik projekteeritavad ja ehitatavad uued avalikud- ja büroohooned vastama liginullenergiahoonete nõuetele. Seega, saame juba täna julgelt väita, et Sõpruse 157 büroohoone on teedrajav ja suunda näitav esimne liginullenergia avalik hoone Eestis.

Veel rohelisest büroohoonest
http://www.tallinncity.ee/1225432/video-tallinnas-alustati-eesti-esimese-roheburoo-ehitust

http://www.ehitusuudised.ee/article/2013/5/6/tallinnas-alustati-eesti-esimese-roheburoo-ehitust

Vikerraadio, Ökoskoop:http://vikerraadio.err.ee/helid?main_id=2025631


ARENDAJA ja Ehitaja:
  Mitt&Perlebach OÜ koostöös Siili Ärimaja OÜ
   Henri Laks
   + 372 56 939 114
   henri@mittperlebach.ee

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga