Naabrite eeskuju on nakkav

Otepää linnapildis püüab pilke järjekordne uuendatud korterelamu. KÜ Munamäe 18 elanikud otsustasid võtta naabritest eeskuju ja kasutada ära KredExi poolt pakutava toetuse maja rekonstrueerimiseks vundamendist katuseni.

Pildil: renoveeritud KÜ Munamäe 18 eestvaade.
Foto: A. Margusson

Korteriühistu juhatuse liikme Tiiu Partsi sõnul oli elamu rekonstrueerimise üheks ajendiks naabruses, Tehvandi 7 ja Munamäe 20, asuvate korterelamute kordategemine. Korteriühistu Tehvandi, kuhu kuuluvad mõlemad elamud, tunnistati eelmisel aastal korraldatud vabariiklikul konkursil „Energiasäästlik kaunis kodu 2012” kortermajade kategoorias parimaks.

„Nägime kõrvalt, kui kenaks ja soojapidavaks need majad muudeti ning majaelanikega üheskoos arutledes jõudsime veendumusele, et ka meie majas tasuks taolised ehitustööd ette võtta,” sõnas Tiiu Parts.

Üheskoos pandi paika maja tulevik
Suuremahulisi töid ajendas ette võtma ka mitmete nurgapealsetes korterites elavate majaelanike kurtmised jahedate ruumide üle. Ega otsustamine kohe nii libedalt läinudki, sest inimesed esialgu ikka kahtlesid nii suuremahuliste investeeringute vajalikkuses ja kasulikkuses. Juhatuse liikmed nägid selgitustöö tegemisega päris palju vaeva. Lõpuks elanikud siiski mõistsid, et kokkuhoiu saavutamiseks tuleb need tööd ette võtta, meenutas Tiiu Parts ehitustööde algust.

„Kutsusimegi rahva kokku ja võtsime otsuse vastu. Kuna olime ühisus, siis esmalt tuli moodustada ühistu,” rääkis juhatuse liige. Enne abitaotluse esitamist tuli tellida majale energiamärgis ja ära teha energiaaudit. Taotluse esitasime eelmise aasta suvel ning töödega alustasime augustis,” ütles Tiiu Parts.

Soojustati välispiirded, fassaad ja katus, vahetati välja küttesüsteem ja radiaatorid ning aknad.

Pildil: KÜ Munamäe 18 tagakülg.
Foto: A. Margusson

Pandi uued välisuksed ja tehti korda esikud. Küttesüsteem rekonstrueeriti kahetorusüsteemseks. Nüüdseks on majas automaatküte. Igas korteris on termostaadid ja korteripõhised energiatagastusega ventilatsiooniagregaadid. Kuigi igas korteris on võimalik küttekulu ka eraldi mõõta, siis ühistu seda võimalust hetkel ei rakenda – küttearveid makstakse endiselt ruutmeetri pealt.
Korterelamu värvilahenduse loomisel võeti aluseks elanike arvamus ja sobivus kõrval asuvate rekonstrueeritud majadega. Lisaks suuremahulistele ehitustöödele kaunistati ära ka maja ümbrus – uuendati muru, istutati fassaadipoolsele küljele ilupõõsad, trepikodade sissekäikude juurde paigaldati lilleamplid. Kõrghaljastus maja taga oli juba enne olemas. 


Soojustatud maja tagab olulise kokkuhoiu 
Töödega jõuti valmis eelmise aasta novembris ning nüüdseks on elanikud renoveeritud maja mõnusid aastajagu nautida saanud. Küttekulu kokkuhoid on 50% ringis. 
„Täit selgust kokkuhoiust esimene kütteperiood veel ei anna, sest seadmed vajasid seadistamist ja reguleerimist, kuid üsna selge on see, et tehtud töödega on saavutatud märgatav kokkuhoid,” nentis Tiiu Parts.

Kui rääkida numbritest, siis näiteks 2012. aasta jaanuarist kuni aprillini (kaasa arvatud) kulus maja kütteks 113,9 MWh soojusenergiat, 2013. aasta samal perioodil aga 53,8 MWh, mis on 53% võrra vähem. Ruutmeetri küttekulu oli sel perioodil üle kahe korra väiksem, vastavalt 2012. aastal siis 76,39 kWh/m2, kuid 2013. aastal ainult 36,08 kWh/m2.

Kuigi hetkel elanikud oma rahakotis erilist rahaülejääki veel ei tunneta, sest laen vajab maksmist, oli see investeering tulevikule mõeldes väga vajalik. Arved ei ületa ka koos laenumaksega eelnenud aastate kulusummasid, kinnitas juhatuse liige.

Tiiu Partsi sõnul on tagasiside korterielanikelt positiivne. Juhatuse liige julgustas ka teisi ühistuid rekonstrueerimistöid ette võtma, sest majad vananevad ja soojusenergia kallineb.
„Meie maja kaalutud energiakasutus oli enne renoveerimist D, pärast renoveerimist peaks see olema vähemalt B. Hetkel on ühistul energiamärgise uuendamisega seotud protseduurid veel tegemata,” sõnas ta.

Lisaks KredExi toetusele kasutas ühistu veel pangalaenu ja omavahendeid. Toetust eraldati 35% tööde üldmaksumusest. Pangalaenu maksab ühistu tagasi 15 aasta jooksul. Ehitustöid tegi OÜ A.R.T. Ehitus.

KÜ Munamäe kuulub 24 korteriomanikku. Nn „Tartu maja“ on ehitatud 1988. aastal.

Pildil: Munamäe 18 enne rekonstrueerimist.
Foto: KÜ arhiiv.

Korteriühistu Munamäe esitatakse Eesti Kodukaunistamise Ühenduse Valgamaa piirkonna poolt üleriigilisele konkursile „Energiasäästlik kaunis kodu 2013”.

Sirje Lemmik
sirje.lemmik@ajaleht.ee

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga